粉紅色溫哥華 睇櫻花唔一定要去日本!

Regent Park

 

又到左一年一度既溫哥華櫻花節喇,成個溫哥華都係粉紅色,充滿少女心。每年既4月份就係溫哥華櫻花節 Vancouver Cherry Blossom Festival,溫哥華到處都開滿櫻花,邊個話睇櫻花一定要去日本架?等 Regent Park HK 帶大家眼睛看櫻花啦!

 

相關文章:加拿大最甜蜜的節日—楓糖節

 

在每年春天3-4月,無論是遊客,還是當地人都會非常感欣身處溫哥華。因為這個時候正正是溫哥華的櫻花節 Vancouver Cherry Blossom Festival。溫哥華有「櫻花之都」的美譽,綻放的櫻花品種有高砂櫻、雪雁櫻、小彼岸櫻、潘朵拉櫻、鬱金櫻和鷹尾櫻等,而櫻花樹更超過 4 萬 3 千多株,遍佈溫哥華、本那比、列治文和素里等地。在溫哥華有2700多個地區可以賞花,總有一棵在你附近。

vancouver cherry blossom festival street regent park

熱門欣賞櫻花地點

入場費:免費

賞櫻品種:染井吉野櫻、美國曙櫻、白妙櫻

 

  • Cambie – Queen Elizabeth Park

入場費:免費

賞櫻品種:染井吉野櫻、美國曙櫻、白妙櫻、海貓櫻

 

  • 溫哥華市中心 – Burrard Street Skytrain Station

  • 本拿比 – Graveley Street

  • Fairview – West 7th Avenue

  • Shaughnessy – Cypress Street

更多賞櫻地點

 

不止是以上著名的賞櫻地點,櫻花更遍佈溫哥華的大街小巷,隨處可見。

 

每年加拿大櫻花節,官方都會舉行一些適合大眾參與的家庭活動,讓市民可以好好欣賞櫻花綻放的美景。The Big Picnic 是一個野餐活動,David Lam Park 當日的樹會佈滿櫻花,大家會自帶食物。活動中會有不同的表演,例如太鼓、歌唱,亦會有小遊戲,非常適合一家大細!

相關文章:溫哥華景點巡禮之溫哥華市中心必玩五大景點

你有冇睇過溫哥華既櫻花?留言話比我地知啦!

 

Source: https://bit.ly/3DYpnep 

 

如果各位有意移民加拿大並且想在加置業,歡迎聯絡Regent Park HK,我們專業的顧問團隊會為大家提供免費咨詢。

想了解更多,請即聯絡我們,預約一對一諮詢:

Leave a Reply

Compare listings

Compare